Bạn có đang chọn podcast là nguồn luyện nghe tiếng Anh hàng ngày?

Và có cách luyện nào bạn đang thấy hiệu quả, có thể chia sẻ thêm cùng chúng mình nhé! Còn bạn nào chưa biết cách nghe podcast ra sao để tăng trình thì hãy đọc bài viết này nữa nha.

Bài viết dưới đây, chúng mình sẽ giới thiệu đến mọi người cách để tiết kiệm thời gian và hiệu quả hơn mà tin chắc rằng, nếu áp dụng tốt, bạn sẽ thành công.

I. Cách nghe podcast hiệu quả, nâng trình tiếng Anh

1. 3 bước luyện nghe tiếng Anh với Podcast

Đây là cách mình gọi là phương pháp tập nghe “nhớ lại liên tục”. Các bước vô cùng đơn giản:

BƯỚC MỘT: KIẾM MỘT FILE NGHE CÓ CHỦ ĐỀ THÚ VỊ ĐI KÈM TRANSCRIPT PHÙ HỢP VỚI TRÌNH ĐỘ CỦA BẠN:

Nếu không phải là đi thi, mình rất sợ khi nghĩ đến việc phải dành thời giờ ngồi nghe một đoạn hội thoại chán ngắt lấy ra từ đề IELTS về thủ tục nhập học hoặc báo cáo tội phạm. Thay vào đó mình muốn chọn audio mà mình thực sự quan tâm. Ví dụ như mình thích chủ đề triết học, kinh tế, lịch sử thì mình chọn nghe Philosophize This, Planet Money, Freakonomic và Throughline. Podcast bên nước ngoài họ làm với mục tiêu giải trí nên khối lượng thông tin được điều tiết rất hợp lý, nghe vừa học hỏi được thêm, vừa vô cùng vui.

BƯỚC HAI: ĐỌC HIỂU HẾT TRANSCRIPT AUDIO

Ở bước này, bạn đọc transcript như một văn bản thông thường. Có từ gì không hiểu bạn tra hết ra. Mục tiêu ở đây là hiểu rõ nằm lòng mình sẽ nghe gì.

BƯỚC BA: NGHE AUDIO, TẬN HƯỞNG VÀ NHẠI THEO:

Sau khi đã hiểu rõ file audio, bạn cắm tai nghe vào và…tận hưởng. Bạn có thể nghe vào thời gian rảnh, khi tập thể dục hay khi di chuyển bằng phương tiện công cộng. Bạn nên nghe cả ngày cho đến khi thấy bản thân nhại theo lời người dẫn thì là thành công rồi đó. Lúc này bạn có thể chọn file mới.

Podcast luyện nghe tiếng anh 1

Podcast có thể nghe trên nhiều nền tảng, đặc biệt là di động, mọi lúc mọi nơi

2. Tại sao luyện nghe tiếng Anh với podcast hiệu quả?

Sử dụng podcast để luyện nghe sẽ giúp bạn:

- Vì đã hiểu nội dung audio và không phải nhọc công “đoán từ”, bạn sẽ có tâm lý thoải mái để nghe lại nhiều lần hơn, giúp luyện cho tai mình quen với cả cách nhấn nhá của người bản ngữ.

- Bạn học thêm được từ mới qua việc đọc transcript và nghe lại chúng.

- Qua việc nhại lại cách đọc audio, bạn dần học được luôn cách nói của người bản ngữ, giúp cải thiện speaking.

Hãy thử áp dụng với các nguồn podcast hay và thực hành dưới đây nhé.

Bên cạnh đó, các bạn xem thêm để luyện tập tốt Shadowing là gì? Cách luyện tập kỹ thuật Shadowing hiệu quả 

II. Các nguồn podcast luyện nghe tiếng Anh hay

1. Một số podcast theo sở thích

Planet Money của đài NPR. Một podcast về kinh tế vi mô. Họ sử dụng lý thuyết kinh tế để nói về các vấn đề vô cùng gần gũi. Chất lượng sản xuất của tuyệt vời nữa.
https://www.npr.org/sections/money/

Philosophize This: Giải thích về triết học bằng ngôn ngữ đời thường mà không bị giản lược hóa quá mức. Giọng host rất hay và phong cách kể chuyện hấp dẫn.
https://www.philosophizethis.org/

Freakonomics: Giống như trang đầu tiên. Host là tác giả Kinh tế học hài hước.
https://freakonomics.com/

2. Podcast luyện nghe tiếng Anh online miễn phí

Bên cạnh chọn các podcast theo sở thích, các bạn có thể tham khảo những kênh luyện tiếng Anh online dưới đây:

Podacast in English : Đây là một kênh luyện nghe chia theo cấp độ từ cơ bản đến nâng cao, phù hợp với trình độ của nhiều bạn. Bên cạnh đó, nếu muốn luyện nghe theo chủ đề với những bài tập liên kết, rất hữu ích để luyện mỗi ngày.

Elementary Podcasts : là Podcast do Hội Đồng Anh xây dựng với những video luyện nghe 25 phút mỗi ngày. Mỗi pod chia sẻ đến người nghe những tình huống khác nhau trong cuộc sống, thảo luận mở rộng nữa. Tài liệu trên trang theo ngữ pháp, đọc, viết...mở rộng giúp bạn thêm nguồn học hữu ích.

Better @ English: kênh học tiếng Anh online miễn phí với những podcast từ người bản ngữ, chủ đề đa dạng từ cơ bản đến nâng cao, có kèm phụ đề, ghi chú từ vựng, dễ học.

III. Luyện tập phương pháp nghe tiếng Anh với podcast

Chúng mình hãy thử cùng nhau luyện tập sử dụng phương pháp này nhé.

Bài luyện tập 1

Như đã chia sẻ, các bạn sử dụng cách học này làm theo ba bước

Bước 1: Chọn file audio.

Bước 2: Đọc, phân tích và hiểu rõ transcript

Bước 3: Bật file audio lên và nghe đi nghe lại

Ở đây mình sẽ cùng các bạn làm hai bước đầu. Trong post này, mình sẽ cùng các bạn thực hiện bước hai bằng cách chọn ra phân tích những tiêu điểm từ vựng, ngữ pháp, ý tưởng thú vị trong transcript. Để tránh bị ngợp, mình đã chọn một số podcast chỉ có 9 phút với transcript dài 1888 từ. Các bạn hãy download file nghe về máy và in transcript ra để cùng nhau đọc nhé.

CHỦ ĐỀ CỦA PODCAST:

How to keep your New Year's resolutions: Cách để duy trì được mục tiêu năm mới.

KEYPOINT:

- Now is the time of the year when we all start making resolutions, but keeping them is quite hard for most people.

- Nevertheless, behavioral economics can offer us some useful tips

- At the start of a new year, we tend to experience extra motivation to pursue our goal as a result of the fresh start effect.

- Some tips to increase the chances of success on a fresh start

- First, think about the obstacles and make a plan to overcome them.

- Second, break big goals into smaller chunks.

- Avoid what-the-hell effect.

TỪ VỰNG/CÁCH DIỄN ĐẠT ĐÁNG CHÚ Ý:

- (n) Clean slate: nghĩa đen là chỉ tấm bảng đá được tẩy sạch. Nghĩa bóng là chỉ một cơ hội làm lại từ đầu, không màng đến quá khứ

Ví dụ: So these moments are times in our lives when we feel like we have some kind of a break from the past and we can say, OK, it's a fresh start, a clean slate, a new chapter, a new beginning

- (v) unfold (chỉ một câu chuyện, cuộc đời): diễn ra.

Vd: There's this wonderful research stream on the way we think about our lives and tell ourselves stories of our lives. And the way we organize those memories is as if our life unfolds in chapters.

- (adj) (informal) wired hoặc hard-wired: có xu hướng hành xử theo một cách nào đó. Câu này ẩn dụ đối tượng miêu tả như một robot bị "lập trình" trước bằng một "bộ dây điện" (wire)

- (n) instant gratificarion: tưởng thưởng tức thì. Đây là những niềm vui có xu hướng "mỳ ăn liền" mà không có tác động lâu dài, có được sau các hoạt động như ăn thức ăn nhanh hay ngủ nướng vậy.

Ví dụ: We're wired to care a lot about the instant gratification of our experiences, and we're not that good at focusing on the long-term goal.

- (adv) at/in one fell swoop: thành ngữ miêu tả hành động thực hiện mau chóng. Như một con đại bàng lao xuống cắp lấy con mồi. Chữ fell là cách dùng của thế kỉ 13 để nói chữ fallen, swoop thì là cú bổ nhào xuống của con chim.

ĐƯỜNG LINK ĐỂ TẢI PODCAST VÀ ĐỌC TRANSCRIPT.

Dành cho máy tính:

Các bạn hãy mở ở chế độ desktop, hoặc mở trên máy tính để thấy hai lựa chọn đó: https://www.npr.org/2022/01/03/1069988390/how-to-keep-your-new-years-resolutions

Với những ai dùng điện thoại,

Các bạn có thể nghe podcast bằng ứng dụng Spotify tại đường link: https://spoti.fi/3ru0zoE

Và đọc transcript tại: https://bit.ly/3IhRjui

P/s: Trong số podcast này, chúng mình được đã được nghe về cách đạt mục tiêu sử dụng Kinh tế học hành vi (behavioral economics). Đây là một nhánh kinh tế học phát triển trong những năm gần đây, có nhiều ứng dụng rất gần gũi với đời sống. Như đề cập trong podcast, họ sử dụng tâm lý học để “uốn nắn” hành vi của con người để phục vụ mục tiêu từ cá nhân đến xã hội.

Bài luyện tập 2

Tiếp tục luyện nghe phần 2 với một số podcast Planet Money Indicator

Ngày nay thì hẳn ai trong chúng ta cũng từng sử dụng Tiktok và có ít nhất một đứa bạn là “dân chơi” sành sỏi trên nền tảng này. Thế nhưng không phải ai cũng biết là ngoài việc giúp ta giải trí và được nhìn đứa bạn mình múa may bay lượn qua màn hình điện thoại tí hon, nền tảng này còn rất giỏi trong việc dụ ta…xòe ví. Thực ra, nó còn giỏi việc này hơn nhiều Youtube hay Instagram.

Trong số podcast Planet Money Indicator hôm nay, hãy cùng vừa học tiếng Anh, vừa tìm hiểu lý do vì sao nhé?

Giới thiệu về The Indicator: Đây là podcast nhỏ của đài NPR. Mỗi ngày, họ sẽ chọn ra một con số ấn tượng liên quan đến kinh tế, kinh doanh và phân tích hiện tượng xung quanh con số đó.

Như đã nói ở bài trước, các bạn sử dụng cách học này làm theo ba bước:

Bước 1: Tải file audio hoặc nghe trên Spotify

Bước 2: In transcript về và đọc hiểu transcript

Bước 3: Bật file audio lên và nghe đi nghe lại

Bây giờ, mình sẽ cùng các bạn thực hiện bước hai bằng cách chọn ra phân tích những tiêu điểm từ vựng, ngữ pháp, ý tưởng thú vị trong transcript. Bắt đầu nhé

KEYPOINT:

- Tiktok marketing is so good at making people purchase things.The hashtag #TikTokMadeMeBuyIt has been viewed about 8 billion times. Why is it the case?

- TikTok’s algorithm can recommend to you videos of people like you talking about some given products even though you don’t follow them in the first place.

- This is achieved by a tool called social graphs, which connect you to other people based on the contents you watch, not who you know. The algorithm can even figure out and serve to you contents you don’t know you are interested in.

- Many brands have paid attention to the platforms, driving the number of influencers to increase by 14%. last year.

- People feel smart when they buy a product because of Tiktok since that feels like discovery.

TỪ VỰNG/CÁCH DIỄN ĐẠT ĐÁNG CHÚ Ý:

- (noun) frivolous spender: người tiêu tiền bừa bãi

- (noun) algorithm: thuật toán

- (v) scramble to do something: chen chân để làm gì đó
We see this cycle almost anytime there's a buzzy new platform, where influencers are scrambling to get in. And for TikTok, that number of paid influencers increased 14% last year. And Jamie sees it, too - a lot of companies suddenly scrambling to get onto TikTok.

- (a) polished: nhìn bóng bẩy
Vd: If a brand looks too polished, if it looks too sales-y (ph), it doesn't work.

- (noun) sales funnel: phễu bán hàng. Thuật ngữ dùng trong kinh doanh để hàm ý chỉ quá trình doanh nghiệp thu hút người dùng để chuyển thành khách hàng.

The sales funnel - basically a metaphor for how people buy stuff, right? Potential customers go in the big end of the funnel, and if the marketer does their job, some portion of that group will buy the product

ĐƯỜNG LINK ĐỂ TẢI PODCAST VÀ ĐỌC TRANSCRIPT.

Tải/nghe audio tại: https://www.npr.org/2022/01/14/1073199737/tiktok-made-me-buy-it

Đọc transcript tại đây:

SYLVIE DOUGLIS, BYLINE: NPR.

(SOUNDBITE OF DROP ELECTRIC SONG, "WAKING UP TO THE FIRE")

ADRIAN MA, HOST:
How would you describe your relationship with TikTok?

MAYOWA AINA: Oh, TikTok.

DARIAN WOODS, HOST:
Mayowa Aina is 28. She's from Washington state. And as we're talking, she's sitting at a table piled with stuff - stuff that she bought because she saw them on TikTok.

AINA: It's all kind of spread out here. I've got a pair of roller skates. I've got a pair of pink platform strappy heels, two forms of body wash, body exfoliant, perfumes, cable clips, biker shorts and a matching top, Crest 3D whitening strips, a handbag. There's a mannequin head. And TikTok shows me a lot of women who make wigs, and I thought I was going to be one of those women. I am not.

MA: I mean, there's still a chance.

AINA: Maybe.

MA: If you ever want to be, now you have the head.

AINA: I know.

WOODS: This table is like a shrine to the power of TikTok marketing.

MA: OK. Yeah, yeah. But Mayowa doesn't want us to get the wrong idea, right? She says she's usually not, like, a frivolous spender.

AINA: I can watch YouTube a bunch, not be influenced. Like, I ignore everything on Instagram. And yet why is TikTok so good at making me buy things?

WOODS: So if you got a mystery that's a little bit economic, a little bit business, a little bit mysterious, who you going to call?

MA: Ghostbusters.

WOODS: You could call Ghostbusters, but you're going to get a much more satisfying answer if you call THE INDICATOR FROM PLANET MONEY. And what we've found is - take heart, Mayowa - it is not just you. The hashtag #TikTokMadeMeBuyIt has been viewed about 8 billion times. This is THE INDICATOR

FROM PLANET MONEY. I'm Darian Woods.

MA: And I'm Adrian Ma. Love it or hate it, we couldn't help but noticing that there is a lot of hype around TikTok right now as this viral marketing machine. So today on the show, we try to understand why this app can be so effective at making us open our wallets.

(SOUNDBITE OF MUSIC)

MA: When she first started using TikTok, Mayowa says she was mostly watching dance videos and recipes and funny babies. But over time, the app's algorithm began showing her more and more of these videos of people talking about products.

AINA: It's very strange. And I'm not following any of those people. I could not tell you one TikTok creator. I don't know anybody's name on there.

WOODS: But there they are - people talking in this very earnest way about stuff that they bought, like this buyer.

(SOUNDBITE OF ARCHIVED RECORDING)

UNIDENTIFIED PERSON #1: I got s*** for this a lot growing up, but, like, I'm just going to talk about it because it has helped me so much.

MA: And Mayowa says what's kind of awesome but honestly also kind of freaky about this app is just how many of the people in her feed that she sees remind her of herself - young, Black women who have similar interests and, you know, similar everyday problems.

(SOUNDBITE OF ARCHIVED RECORDING)

UNIDENTIFIED PERSON #1: Oh, my God. Sometimes your skin gets discolored, and the best way to help with that is tanning oils. They literally smooth your skin out. Like, I am...

AINA: Even though I don't know these people, it feels like my community of people are, like, using these products. And so if they like it, then I'll probably like it.

WOODS: Mayowa says a lot of these videos don't feel like advertising, and that's what marketers say makes TikTok different from other platforms.

JAMIE GUTFREUND: We used to say, Facebook is where I lie to my friends, and Twitter is where I tell the truth to strangers.

MA: And then what does that make TikTok?

GUTFREUND: It's leaned back. It's just - entertain me.

WOODS: Jamie Gutfreund is chief marketing officer at Whalar, an influencer marketing firm. And she says that apps like Facebook are based on what industry types call social graphs - so these graphs of who you know, who you went to school with and so on.

GUTFREUND: And that was really exciting when it first started, but then it quickly became a little old. And I don't really care what my friends from - I don't know if I should say this.

MA: Sorry if you're my friend.

GUTFREUND: I should really not say that too loud in public. But on TikTok, it's a content graph, which means you are connected based on the things that you watch, are passionate about or are interested in. So there's no social pressure. When the algorithm figures out that you're into cleaning products or books or fashion or makeup or sports or whatever random, niche topic that you're into, it super serves you content about that.

MA: TikTok is less about who you know, and it's more about what you're interested in.

GUTFREUND: A hundred percent - and things that you didn't even know you were interested in. That's why it's so addictive. I mean, oh, my God. I didn't know I liked watching dogs doing agility training. Who knew? But I'm going to watch video after video of that. And it's entertaining, and I laugh. And that's really the difference.

WOODS: And Jamie says a lot of people don't mind if this entertainment also happens to focus on a product. This, of course, has gotten the attention of a lot of brands that want to try and reach new customers. According to a company called Traackr, the number of paid influencers on YouTube and Twitter and Instagram - like, the old guard - they declined or stayed flat last year. And look. We see this cycle almost anytime there's a buzzy new platform, where influencers are scrambling to get in. And for TikTok, that number of paid influencers increased 14% last year. And Jamie sees it, too - a lot of companies suddenly scrambling to get onto TikTok.

MA: Isn't that sort of like the 50-year-old walking into a high school with, like, the backwards cap on and saying, like, hello, fellow kids, you know?

GUTFREUND: Yes. And that happens all the time. But there's a very strong social correction there. If a brand looks too polished, if it looks too sales-y (ph), it doesn't work.

WOODS: But when it does work, a product can go from unknown to it's-out-of-stock-and-I-can't-find-it-anywhere-type demand.

GUTFREUND: I was one of the people that bought the pink stuff. It's, like, this pink goo that doesn't scratch anything.

(SOUNDBITE OF ARCHIVED RECORDING)

UNIDENTIFIED PERSON #2: You guys, I got the pink stuff finally. I got it off of Amazon. I'm so excited to try it because I've been wanting...

GUTFREUND: They went from 2.6 million in revenue in one year to - they're at about 34 million.

(SOUNDBITE OF ARCHIVED RECORDING)

UNIDENTIFIED PERSON #2: I went over it a total of three times, and look at the difference. It's beautiful. I'm so happy.

WOODS: Marketers have a jargony phrase for describing this phenomenon. They say that the sales funnel has collapsed.

MA: The sales funnel - basically a metaphor for how people buy stuff, right? Potential customers go in the big end of the funnel, and if the marketer does their job, some portion of that group will buy the product. And if they really like it, an even smaller slice of that group will become advocates, right? They just go around recommending the product to other people.

WOODS: And that normally takes a whole lot of time and money, like billboards and TV ads and so on. But Jamie says that what TikTok does is take that funnel and flatten it into a disk. People learn about a product, click on a link to buy it. And hours later, they're on the app, telling the world #TikTokMadeMeBuyIt.

MA: And this is still what gets me about #TikTokMadeMeBuyIt as, like, a thing in the culture, right? It sounds like kind of a brag. But you don't see people, like, bragging that, oh, Facebook made me buy it, or, like, some TV ad made me buy it. And Jamie has a theory on this.

GUTFREUND: This is not advertising. It's discovery. People feel smart when they discover something. They're not being sold to. They're discovering something that has been presented in an entertaining way by somebody that they trust that's telling them a story that they found on their own terms in their own time.

MA: At least that is how the algorithm makes it feel.

AINA: I'll see, like, video after video after video after video after video. And I'm like, OK. I think this is something that I actually need. It feels organic. It might be artificial, but it feels organic.

WOODS: And that makes TikTok a place where time just flies by.

MA: We asked Mayowa just how much time she spends on the app. She looked it up on her phone.

AINA: OK. In the last 10 days, it says 29 hours and 40 minutes.

MA: Almost three hours a day, I guess. You sort of paused there before you read it. What's going through your mind right now?

AINA: It seems like a lot. And I'm just like...

WOODS: In fairness, I mean, three hours a day is roughly what Americans spend watching TV each day.

AINA: I mean, it's fine. It is what it is. I spend a lot of time on TikTok. That's why I bought all these products. Like, maybe if I spent less time on TikTok, I wouldn't be so influenced by it. But I am in the TikTok universe, and that is fine (laughter).

MA: I mean, this is why I'm a little bit afraid of diving into the TikTok universe myself - because once I enter this universe, I am not coming out.

(SOUNDBITE OF MUSIC)

MA: This episode of THE INDICATOR was produced by Jamila Huxtable with engineering from James Willets. It was fact-checked by Corey Bridges. Our senior producer is Viet Le. This show was edited by Kate Concannon, and THE INDICATOR is a production of NPR.

Các bạn cùng luyện tập nha.

Ngoài ra, đừng bỏ lỡ bài viết Tổng hợp IELTS Podcast theo chủ đề Pdf + audio + video để luyện tập thêm và tăng khả năng nghe với một số video hay từ IELTS Fighter nhé.